Méhpempő.net

Termékfüggetlen információs oldal

Méhpempő fajták összehasonlítása - Friss méhpempő, vagy liofílizált méhpempő?

Liofílizált méhpempőA tudósok egy különleges eljárással elérték azt, hogy a méheket becsapva azok több méhkirálynőnek is hordjanak méhpempőt, így napjainkban nagyobb mennyiség előállítása is lehetséges.

Tiszta, vagy friss méhpempő: kaptárból frissen kiszedett méhpempő a legjobb hatású, de sajnos 24 órán belül elkezdődik benne a hasznos anyagok lebomlása, ezért tartósítását meg kell oldani. A nem tartósított méhpempő bebarnul, akár be is penészedhet, hatása romlik, majd megszűnik. A méhpempő csak kitermelésétől számított 24 óráig friss méhpempő.

Különböző méhpempő tartósítási eljárások ismeretesek:

Liofílizált méhpempő: Orosz és szerb tudósoknak egy különleges eljárást sikerült kifejleszteni a méhpempő tartósítására: liofílizálást, fagyasztva-szárítást. Más szárítási módszerekkel szemben ezzel a módszerrel a legjobb rehidratációs tulajdonságok érhetők el: a biológiai anyagok megtartják biokémiai, fiziológiai, terápiás tulajdonságaikat. A folyamat során szárított állapotban csökken biológiai aktivitásuk, de rehidratálás (vízben való oldás) után visszanyerik szaporodóképességüket, ennek köszönhető, hogy megmaradnak csodálatos tulajdonságaik. Vízzel érintkezve tehát szinte friss méhpempőt kapunk. A vizsgálatok azt bizonyították, hogy a liofílizált méhpempő anyaga még három év múlva sem változik meg.

Liofílizálási eljárás:

Liofilizált méhpempőA friss méhpempőt azonnal hűteni kell, és sötét helyen tartani. Így viszik el a liofílizálás helyszínére. Itt desztillált vízzel keverik, megszűrik. Ezután kerül liofílizáló készülékbe, amelyben forogva hűl -30 fokra, majd állandó nyomást biztosítanak. Ekkor felmelegítik a környezetet plusz 45 fokra, így érik el, hogy a nedvesség a méhpempőből azonnal pára alakjában eltávozzon. Így egy mikrokristályos, por alakú anyagot kapunk.

Egyéb, friss méhpempő eltartására irányuló tartósító eljárások nem adtak megoldást.

Mélyhűtött, mézben, alkoholban tartósított méhpempő:

A tartósítási eljárások közül legegyszerűbb a hűtés. Ám mind a fagyasztott, mind a mézben, vagy alkoholban tartósított méhpempőben – lásd mint a friss méhpempő - a víztartalom miatt 24-48 órán belül elkezdődik a hasznos anyagok (szerves savak: pl. HDA) lebomlása. A nem szárított méhpempőt ne érje fény (sötét üvegben tárolandó), állandó +5ºC-os hőmérsékletet igényel, hogy még erőteljesebb bomlása elkerülendő legyen, és nem ajánlott a levegővel való érintkezés sem. (Lehetetlen úgy levenni az üvegcsék fedelét, hogy közben a méhpempő ne érintkezne levegővel.) Kereskedelemben ezeket a feltételeket nem lehetett betartani, drága megoldás lett volna hűtőkocsiban szállítani, hűtőben raktározni, és a bomlás miatt igazából nem volt értelme mindennek.

Szárított, tablettázott méhpempő:

A liofílizáláson kívüli egyéb szárítási formák nem elég kíméletesek, a folyamat során elveszik a hasznos tartalom nagy része, ez történik tablettázás közben is, hiszen a nyomás hatására 60ºC hő keletkezik, ezáltal pedig a méhpempő bizonyos hőérzékeny összetevői megsemmisülnek. 50ºC fölött a vitális anyagok elpusztulnak.

Nem véletlenül volt nagy szükség arra, hogy megoldják a méhpempő eltarthatóságát. A legmodernebb, és eddigi legjobb technológia tehát a liofílizálás.

Méhpempő tartósítási eljárás Értékelés
liofílizált méhpempő *****
liofílizált, tablettázott méhpempő ***
friss méhpempő vákumcsomagolásban **
mézben eltett méhpempő **
mélyhűtött méhpempő **
szárított méhpempő *
szárított, tablettázott méhpempő *
alkoholban eltett méhpempő *
Méhpempő videók

Cukorbetegség és a Méhpempő

Cukorbetegség és a Méhpempő

Cukorbetegség és a Méhpempő - Dr. Csomai Zita előadása

Videók böngészése >>


Liofílizálási eljárás

Friss méhpempő, vagy liofílizált méhpempő?

Méhpempő

A friss méhpempőt azonnal hűteni kell, és sötét helyen tartani. Így viszik el a liofílizálás helyszínére. Itt desztillált vízzel keverik, megszűrik. Ezután kerül liofílizáló készülékbe, amelyben forogva hűl -30 fokra, majd állandó nyomást biztosítanak. Ekkor felmelegítik a környezetet breitling replika plusz 45 fokra, így érik el, hogy a nedvesség a méhpempőből azonnal pára alakjában eltávozzon. Így egy mikrokristályos, por alakú anyagot kapunk.

Tovább olvasom >>


Teherbe esés

Miért nem megy a teherbe esés, amikor egészségesek vagyunk mindketten?

kisbaba

Nincs is rosszabb annál, ha a sikertelen teherbe esés miatt tehetetlennek replika óra rolex érzed magadat. Olvasd el ezt a cikket, és meg fogod érteni, hogy a mélyben rejlő, alattomos ok 70-80%-ban mindig ugyanaz. Ha ezt megértetted, tudsz ellene tenni. Remélem, visszakapod a reményt. Készen állsz?

Tovább olvasom >>