Méhpempő.net

Termékfüggetlen információs oldal

EZ AZ OLDAL DOMAIN NÉVVEL ELADÓ! ÉRDEKLŐDNI LEHET: +36/20 394-93-50

Mi a Méhpempő?

A méhpempő munkásméhek garatmirigy-váladéka. A munkásméhek kikelése után néhány nappal kezd termelni a fejüregben levő garatmirigy, és a 25. napig termel. Ebben a szakaszban hívjuk a munkásméhet dajkaméhnek. Ezzel a savanykás, fehér színű váladékkal, vagyis a méhpempővel etetik, dajkálják a méhkirálynőt élete végéig. A méhpempő kizárólag a királynő tápláléka.

MéhekMiután a friss petékből 4 nap múltán lárva fejlődik, a dajkaméhek nagy mennyiségű méhpempővel kezdik etetni. Ennek hatására a lárva 3 nap alatt mintegy 200-szorosára növekszik. Kezdetben minden pete egyforma, és egyformán növekszik lárvaként is. Egészen addig, amíg a dolgozó méhek lárváitól a harmadik nap után meg nem vonják a méhpempőt, míg azokat a lárvákat, amelyekből anyaméh lesz, továbbra is méhpempővel etetik. Így a kikeléskor akár kétszer akkora is lehet, mint a dolgozók. A méhanya kb. két hét alatt fejlődik ki, míg a dolgozók 21 napra.

A méhanya nagyobb, mint a többi méh, naponta a saját testsúlyától nagyobb mennyiségű pempőt eszik, képes lerakni naponta 1000-1500 petét, melyek össztömege hasonló nagyságú, mint az anya saját testtömege, és mindezen túl 70-szer hosszabb ideig élhet, mint a dolgozó méhek. A dolgozók kb. 4-6 hetet, a méhanya 5-7 évet. Ezt a jelentős különbséget csakis az eltérő táplálás, vagyis a méhpempő okozza, illetve teszi lehetővé.

Méhpempő, mint Életelixír

A tény, hogy a Méhpempő fogyasztása a királynő fejlődését kivételessé teszi, az 1960-as években fellendítette az iránta való érdeklődést. Azt állították a Méhpempőről, hogy csodaszer, a fiatalság, a hosszú élet elixírje. Manapság sem kevésbé árnyaltabb a kép, miközben azt is megismertük, hogy melyek a Méhpempő igazi erényei és felfedeztük a gyógyászatban betöltött szerepét is.

Méhek és méhkirálynőNem kétséges, hogy a Méhpempő kivételes táplálék-kiegészítő, ami kivételes tulajdonságokkal rendelkezik. A méhherék és dolgozók nyáron 4-6 hétig, télen maximum 5-6 hónapig élnek, ezzel szemben a méhkirálynő átlagos élettartama 3-4 év közölt mozog, időnként akár 5 évig is elélhet. A méhkirálynő különleges képességek birtoklója. Egy nap alatt képes annyi petét lerakni, mint saját súlya. Az összes méh közül csak neki van női szaporítószerve, 16 nap alatt kel ki, míg a dolgozók 21, a herék pedig 24 nap alatt.

A dolgozó lárvája élete első öt napja alatt, amelyből három napig csak kizárólag Méhpempőt fogyaszt, ezerszeresére növeli a súlyát, a királynő lárvája, amely végig méhpempőt fogyaszt, több mint kétezerszeresére nő.

Honnan származik a Méhpempő?

Méhpempő

A Méhpempő biológiai aktivitását, csak a 20. század második felében sikerült a tudósoknak liofilizációs eljárás alkalmazásával két évvel meghosszabitani. Ez teremtette meg a Méhpempő tárolásának, fogyasztásának alapját.

A Méhpempő, mint már említettük, a fiatal dolgozó méhek garatmirigy váladéka, amely a méhek táplálására szolgál. A méhek életének harmadik napja után kezd működni az a mirigy, amely a méhpempőt előállítja, és elég gyorsan, a tizenegyedik naptól elsatnyul, így többé nem termel Méhpempőt. Ez alatt az idő alatt a fiatal méh ebből táplálkozik.

A Méhpempőnek fehéres színe van, zselés állagú váladék. Íze erősen savanyú, szúrós, enyhén cukros. Idő elteltével egyre sűrűbbé válik, színe is változhat, ha levegővel érintkezik.

Mire használható a méhpempő?

A méhpempő olyan anyagokat tartalmaz, amelyekből a szervezet könnyen épít hormonokat. Éppen olyat, amilyenre szükség van. Ha kell ösztrogént, ha kell tesztoszteront, ha kell akkor progeszteront vagy éppen inzulint építhet a segítségével.

Idegrendszer működéseA méhpempő egyedüli forrása a 10-HDA savnak és az acetilkolinnak, továbbá tele van B vitaminnal, amely döntő szerepet játszik az idegrendszer működésében.

A következő tényt tudományos megalapozottsággal ki lehet jelenteni: a méhpempő a jelenleg ismert egyik leghatékonyabb idegrendszer vitalizáló anyag a földön.

A méhpempő erősíti az immunrendszert, jelentősen képes csökkenti a koleszterin szintet, csont, izületi problémáknál igen jó hatásokat mutat, fiatalítólag hat a bőrre és hajra.

A méhpempő egy életelixír, melyet megfelelően alkalmazva, jelentősen hozzájárulhatunk egészségi állapotunk javulásához, vagy a már meglévő egészség fenntartásához.

A méhpempő szuper-élelmiszer, az egészségtudatos ember étrendjének egy kihagyhatatlan összetevője!

Az anyáról, a heréről és a Méhpempő hatásairól

Az anya fejlődése

A rajbölcső eredetileg csésze formájú. A méhek munkássejthez hasonlóan szűkítik a szájat. Az anya egy ilyen szűk bölcsőbe petézik. A méhek a petés bölcső szűkítését újra lebontják és a bölcsőt gyűszűhöz hasonlóan nyújtják. A kikelt álca az egyre gyarapodó pempőn fekszik félkörben.

A méhek a kellően fejlett álca bölcsőjét lefedik. Az álca gubót készít. Bábinge a fedélnél laza, selymes, nem ér fedelet. Oldalt körbe tömött, hártyaszerű, a viaszfalhoz simul. Felül, a bölcső feneke felé nyitot, mivel ott a bölcső tágassága gátolja az álcát a munkában. Az álca bábbá, majd anyává alakul. A méhek nem sokkal kikelése előtt lebontják a viaszfödelet és a bölcső végének viaszfalát. Ettől kezdve bábing határolja a bölcső végét. Az ilyen érett bölcső vége lecsapott, sötét. A fejlődő anya valószínűleg több levegőt kap a szabad gubón.

Álca táplálkozása

Az anya és a munkásálca táplálkozásában legfeltűnőbb különbség a következő:

Táplálkozó méhAnyaálca etetése:

  • mindvégi tetézvemirigyváladékkal és mézzel.

Munkásálca etetése:

  • kb. az első 3 napban tetézve azután adagolva,
  • kb. az első 3 napban mirigyváladékkal és mézzel, aztán virágporral is.

A "tetézve" etetni azt jelenti, hogy a méhek a szükségesnél több eleséget öntenek a sejtbe. "Adagolva" etetni pedig azt jelenti, hogy a méhek apránként juttatják az eleséget a szükségeshez képest. Az anyaálca egy ideig a bölcső befedése után is táplálkozik a fölhalmozott méhpempőből, súlya gyarapszik.

Az anyaálca eleségét, avagy a Méhpempőt tiszta mirigyváladéknak tartották, viszont az igazság az, hogy a méhek mézet is kevernek hozzá. Amennyiben a méhcsaládot olyan festett szörppel etetjük, mely a méhek garatmirigyére hatástalan, a Méhpempő a belekevert szörptől láthatóan megszinesedik.

Mi befolyásolja az anyává fejlődést?

Kísérletek igazolták, hogy a Méhpempőben kell keresnünk az okot, hogy ugyanabból a fiatal álcából kétféle nőstény - anya, vagy munkás - fejlődhet ki. A részleteket sajnos még nem teljesen ismertek.

Az anyaálca és munkásálca pempője különböző. A fehérje, zsír, cukorféle, víz százalékos aránya eltérő. Ez az arány a korral változik. A különbség legfeltűnőbb kb. a 4. naptól. Ez azonban egymaga nem változtatja meg az álca fejlődésének folyamatát. A Méhpempő összetétele erősen ingadozik. Ahogy a tehénnek a mirigyváladéka, a tej sem változatlan összetételű, a Méhpempő összetétele is különböző.

Az anyaálca pempőjében olyan különleges anyagok is találhatók, amelyek a munkásálcáéban nincsenek jelen. Egyik ilyen anyag egy ismeretlen vegyi összetéttelű, hormonhatású anyag. Hormon néven különleges mirigyváladékokat foglalunk össze, melyek a vérbe jutva szabályozó hatásúak. Például gerincesekről tudjuk, hogy a petefészekből szerzett hormon, a hím állatba fecskendezve nőstény sajátosságokat okoz.

Az anyabölcsőből való Méhpempő munkásméhbe fecskendezve a nem működő petefészket megduzzasztja, peteképzésre serkenti, a munkást álanyához hasonlóvá változtatja. A munkásálca pempőjének nincs ilyen hatása. Ez az anyag csak a friss tiszta méhpempőben hatásos.

Lehet, hogy ez és esetleg más könnyen bomló alkotórészek szabályozzák az álca fejlődésének irányát.

Anya és munkás fejlődésének szétvállása

Anyaméh mérete

Az anya és a munkás fejlődése kezdetben ugyanabba az irányban halad. A teljes fejlődés kb. 6,5, avagy az álcakornak kb. a 3,5. napja környékén válik el. Úgy látszik, hogy az anyaálca méhpempőjében kezdettől fellelhető hormonszerű anyag hatása a határnap táján érvényesül.

Mégis hasznos, ha az anya fiatalabb munkásálcából nevelkedik, jóval a határnap előttől kezdve. Amennyiben az álca hosszabb ideig bőséges anyapempőt kap, nagyobb anyává növekszik. Azt, hogy anya, vagy munkás lesz-e belőle, a határnaptól kapott táplálék, azt, hogy mekkora, a korábbi napok tápláléka dönti el.

Az anyaálca etetői általában nem a legfiatalabb dajkaméhek közül valók (6-13 napos példányok). Néha csak a 9. nap körül kezdik etetni az anyaálcát.

Az anya táplálkozása

A méhek eleinte alig törődnek az új anyával. Keresztül kasul gázolnak rajta, udvart nem alkotnak körülötte. Az anya magának keres élelmet, leginkább a sejtekből mézet, virágport eszik. Ha azonban kér a munkásoktól, nem tagadják meg tőle az élelmet, valószínűleg mirigyváladékkal is ellátják.

A kalitkában kelt anyát kísérőméhek már negyed, vagy fél óra alatt etetni kezdik. Később a munkások petézésének megkezdésétől az anyára kezdenek figyelni. Fejjel feléje forduló munkások hada kíséri, kínálgatja táplálékkal. Az anya idősebb korában is szív mézet.

Méhpempő videók

Cukorbetegség és a Méhpempő

Cukorbetegség és a Méhpempő

Cukorbetegség és a Méhpempő - Dr. Csomai Zita előadása

Videók böngészése >>


Liofílizálási eljárás

Friss méhpempő, vagy liofílizált méhpempő?

Méhpempő

A friss méhpempőt azonnal hűteni kell, és sötét helyen tartani. Így viszik el a liofílizálás helyszínére. Itt desztillált vízzel keverik, megszűrik. Ezután kerül liofílizáló készülékbe, amelyben forogva hűl -30 fokra, majd állandó nyomást biztosítanak. Ekkor felmelegítik a környezetet breitling replika plusz 45 fokra, így érik el, hogy a nedvesség a méhpempőből azonnal pára alakjában eltávozzon. Így egy mikrokristályos, por alakú anyagot kapunk.

Tovább olvasom >>


Teherbe esés

Miért nem megy a teherbe esés, amikor egészségesek vagyunk mindketten?

kisbaba

Nincs is rosszabb annál, ha a sikertelen teherbe esés miatt tehetetlennek replika óra rolex érzed magadat. Olvasd el ezt a cikket, és meg fogod érteni, hogy a mélyben rejlő, alattomos ok 70-80%-ban mindig ugyanaz. Ha ezt megértetted, tudsz ellene tenni. Remélem, visszakapod a reményt. Készen állsz?

Tovább olvasom >>